torstai 30. maaliskuuta 2017

Kokemuksia päiväkotimaailmasta Znojmossa


Olen Eila, lähihoitajaopiskelija aikuiskoulutuksesta. Osaamisalani on Kuntoutus ja Znojmossa olen työssäoppimassa valinnaiseen tutkinnon osaan Lasten ja nuorten mielentervyden edistäminen liittyen. Työssäoppimispaikkani on päiväkoti, Materska Skola Prazska (näin suomalaisittain kirjoitettuna :D). Se on iso päiväkoti, jossa on 7-8 eri ryhmää. Olen joka päivä eri ryhmässä.

Aamulla noin klo 7.30 paikallinen lähihoitajaopiskelija Lucie tulee hakemaan minua majapaikastamme. Kävelemme yhdessä päiväkodille ja Lucie on siellä mukanani koko ajan. Hän myös toimii tulkkina, koska henkilökunnasta ei juuri kukaan puhu englantia. Luonnollisesti lapset puhuvat vain tsekinkieltä.

Yhdessä ryhmässä on 15-23 lasta, jotka ovat iältään 3-7 vuotta. Suomenkaltaista ryhmäjakoa iän mukaan ei siis ole, vaan kaikissa ryhmissä on kaikenikäisiä lapsia. Opettajia on kaksi kussakin ryhmässä. Tilat ovat valoisat ja mukavan värikkäät. Erilaisia toimintoja varten tilat on jaettu mm. kalusteilla ja liikunnallisia toimintoja varten on oma tilansa, jossa lapset viettävt lepohetkensä ja nukkuvat päiväunet.Päiväohjelma on samanlainen kaikissa ryhmissä. Lapset tulevat oman tarpeensa mukaan päiväkotiin aamulla, noin klo 7 aikaisimmat ja klo 8.30 yleensä kaikki lapset ovat jo saapuneet aloittamaan päivänsä päiväkodissa. Lapset touhuavat aamusta omia valitsemiaan tekemisiä mm. leikkivät, rakentavat palikoilla, legoilla tms., piirtävät, askartelevat, muovailevat taikahiekasta jne.. Siis hyvin samanlaista tekemistä kuin Suomessakin päiväkodissa. Hieman ennen klo 9 lapset leikkivät laululeikkejä, jumppaavat tai pelaavat jotain liikunnallista peliä sisällä opettajan ohjaamana. Tämän jälkeen lapset ohjataan käsien pesulle ja syömään välipalaa: vaaleaa leipää, hedelmää, jogurttia ja mehua. Välipala vaihtelee päivittäin. Ennen ulkoilua on vielä vähän aikaa ohjatusti laululeikkejä. Lapset ovat innostuneesti mukana ohjatuissa toiminnoissa.

Tunnelma ryhmissä on rauhallinen ja lapset vaikuttavat todella kilteiltä ja päiväkoidin säännöt omaksuneilta. Toki voihan olla hieman vieraskoreutta heidän käytöksessään, koska olemme Lucien kanssa vieraita ryhmässä. Olen myös havainnut, että ryhmät ovat toisistaan poikkeavia, sillä ovathan kaikki lapset erilaisia ja toimivat siten keskenään erilailla. Lisäksi jokaisella opettajalla on omanlaisensa tapa ohjata ryhmää.Ulkoilemaan lähdetään klo 10 aikoihin. Lapsia ohjataan ja autetaan tarvittaessa pukeutumisessa, ja kaikki lähtevät yhtäiakaa ryhmän tiloista ulos. Ulkoilu tapahtuu päiväkodin pihalla tai läheisellä kentällä tai jonkin matkan päässä sijaitsevassa metsässä. Kuvia pihaleikeistä oli hieman hankala saada, koska lapset ovat tunnistettavissa niistä, ja näin ollen en voi niitä tähän liittää. Kuvia metsässä ulkoilusta tässä. Salamanteri kuvassa oikealla.


Ulkoilemasta palataan sisälle klo 12 aikoihin lounaalle. Lounaan jälkeen lapset siirtyvät lepäämään ja nukkumaan päiväunia. Me Lucien kanssa lähdemme koululle ja päiväni päättyy yhteiseen lounaaseen Lucien kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti