keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Havaintoja, huomioita ja hoksaamisia 


Tsekkiläiset ja erityisesti znojmolaiset ovat todella ystävällisiä, auttavaisia ja mukavia ihmisiä. Erityisesti nämä seikat ovat tulleet esille kaikissa järjestelyissä ja tekemisissä koulun suunnalta. Kaikki järjestelyt ovat hoituneet erittäin hyvin. Opettajista vain harvat puhuvat englantia, tai  ainakaan uskaltautuvat juttelemaan meidän kanssa. Englanninkielen opettajat ovat lähes ainoat keskustelukumppanit tilaisuuksissa, tapahtumissa ja retkillä. En tiedä, eivätkö muut opettajat todellakaan osaa yhtään englantia, vai eivätkö vaan uskalla sitä puhua?

Opiskelijoiden englanninkielen taito on aika heikko muutamia lukuunottamatta. Esimerkiksi parturikampaajien enimmäisen luokan opiskelijoista vain yksi puhuu hyvin englantia. Toisen vuoden parturikampaajaopiskelijat puhuvat jo paremmin englantia ja heidän kanssaan voi jo keskustella englanniksi. Matkailualan opiskelijoden englanninkielen taito on muiden alojen opiskelijohin verrattuna parempi.

Toisinaan kaupoissa asiakaspalvelu ei ole aivan Suomen tasoa, mutta oletan, että kielitaito tai sen yhteisen kielen puute saa meidät tuntemaan itsemme tietyissä tilanteissa, mm. joissain kaupoissa ns. ei toivotuiksi asiakkaiksi. Jos englannin kielellä ei meinaa pärjätä, niin saksan kieltä täällä osataan aika hyvin.

Majapaikkamme Penzion Solnice on mitä parhain paikka, meidän koti tämän kolmen viikon ajan. Aamiainen on monipuolinen ja runsas. Henkilökunta on erittäin ystävällistä ja siisteys on aivan huippua. Huoneita siivotaan, pyyhkeitä ja liinavaatteita vaihdetaan tuon tuostakin. Sijainniltaan majapaikka on keskeisellä paikalla, ihan keskustassa. Koululle on noin 15 min kävelymatka. Henkilökunta pesee tarvittaessa pyykkimme ja tuo ne kauniisti viikattuina huoneeseemme.

Kahvilakulttuuri on täällä rennon mukavaa. Ja on todella ilo pistäytä kahville, sillä hintataso on todella edullinen jopa erikoiskahvien osalta. Lemppari lähikahvilamme on La Familia Cafe, josta saa myös ruokaa kevyistä salaateista pastaan ja risottoihin Ja aivan ihania, herkullisia herkkuja ja leivonnaisia monenlaiseen makuun.Ruoka- ja ravintolakulttuurin kokemukset perustuvat koululla tarjotun lounasruuan ja ravintoloissa kokemiemme vierailujemme mukaan. Koululla on alan koulutusta ja opiskelijat ovat mukana ruuanvalimistuksessa ja tarjoilijoina opiskelijaravintolassa. Suomessa olemme tottuneet siihen, että pöytäseurueen astiat kerätään pois kaikilta suurinpiirtein yhtäaikaa aterioinnin päätyttyä, mutta täällä lautaset käydään kipaisemassa pois pöydästä todella pian sen jälkeen, kun olet ehtinyt laskea aterimesi lautaselle, riippumatta siitä, missä vaiheessa muun pöytäseurueesi ateriointi on.Koulun lounasaterioita. 

Tämä kuva on tervetuloatilaisuudesta 20.3.Tervetuloatilaisuuden alkupala.Parturi-kampaaja puolelta on tullut muutama havainto ilmi. Hiukset leikataan täällä koulussa saman tyyppisesti kuin meidänkin koulussa, ennen kun erkonomiaa ei ajateltu yhtään. Tässä olemme edystyneet nopeammin. Myös permanentti rullaukset tehdään eritavalla, kuin meidän koulussamme.


Znojmon koulun spiraali permanenttirullaus tyypillä rullattu harjoituspää. Tämän teki Monika.
:

Tässä Suomessa opittu yleisin lyhyiden hiusten rullaustapa.Kevät on tullut Znojmoon! Luonto on muuttunut keväisen vihreäksi ja puut ja pensaat kukkivat. Aurinko on hellinyt meitä muutamana päivänä jopa yli +20 asteen lämmöllä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti